******************* LUCHTFILTERS ********************

******************* BIJ DE BEHANDELING VAN CARA ********************

******* En bestrijden van HOUT- en FIJN-STOP en OPENHAARD-STOF *******

Onder deze titel brengt het NEDERLANDS ASTMA FONDS een schrijven uit, waarin de werking en het effekt van luchtfilters op CARA patienten worden toegelicht. Hierin staat ondermeer "Een aantal Carapatienten voelde zich duidelijk beter als zij gebruik maakten van luchtfilters, anderen daarentegen totaal niet."

Het zou echter jammer zijn als een luchtfilter de klachten van u of uw kinderen zou kunnen verlichten zonder dat u dat weet. Het ASTMA FONDS zegt over luchtfilters o.m. "Er zijn meerdere soorten apparaten op de markt. Elke fabrikant/importeur claimt dat zijn apparaat het beste is.......Het bestaat dan ook niet dat iemand u een advies kan geven over welk apparaat het beste is. Overigens is het Astma Fonds niet in staat om een dergelijk vergelijkend warenonderzoek uit te voeren."

Hierna gaat het schrijven over het eventueel huren van een luchtfilter alvorens er een aan te schaffen. Het ASTMA FONDS adviseert hierover "Overleg met uw behandelend arts wanneer het voor u mogelijk zinvol kan zijn om het apparaat te proberen en spreek dan ook met uw behandelend arts af waar u op moet letten om te kunnen beoordelen of het apparaat voor u van nut is."

Gekozen kan worden uit fabrikaten met een Elektrostatisch filter; ook wel IONISATOR genoemd. Deze apparaten halen nagenoeg alle deeltjes uit de lucht, maar het ASTMA FONDS zegt hierover o.m. "Een nadeel van het apparaat is dat het ozon kan produceren." en "Volgens de Nederlandse wet is de maximaal aanvaarde concentratie ozon 0,1 ppm. Waarschijnlijk is dit echter nog te hoog. In Amerika mag het ozongehalte niet hoger zijn dan 0,05 ppm. Als u ozon ruikt, is de concentratie altijd te hoog!"

Een ander type is het Mechanisch luchtfilter. Hierbij wordt soms een HEPA filter gebruikt dat de allerkleinste deeltjes tegenhoudt. Het ASTMA FONDS schrijft hierover "Deze apparaten blijken zeer effectief te zijn: bijna 100% van de deeltjes in de lucht worden weggevangen."

Het ASTMA FONDS besluit het schrijven met te stellen dat er geen overtuigende bewijzen zijn voor het effect van luchtfilters op Cara klachten, maar stelt ook "Weliswaar bestaat de mogelijkheid dat er patienten zijn bij wie een gunstig effect ontstaat." En in afwachting van een mogelijk onderzoek door de Wetenschappelijke Adviesraad schrijft het ASTMA FONDS "Intussen stellen wij het zeer op prijs als patienten of ouders van patienten die ervaring met de (tijdelijke) plaatsing van luchtfilters hebben, ons laten weten wat hun bevindingen zijn. U kunt uw reactie sturen naar :

Astma Fonds, Afdeling Voorlichting, Postbus 5, 3830 AA Leusden."

Om zelf te onderzoeken in hoeverre een luchtfilter uw Cara klachten kan verlichten, kunt u bij bedrijf "WEL filtersystemen" gratis een week lang een luchtfilter geheel vrijblijvend op proef krijgen. Ook bestaat de mogelijkheid een luchtfilter te huren.

Bent u hierin geinteresseerd, bel of mail dan gerust voor een afspraak:

tel.: 06 44760033 of

email: U kunt ons mailen door het volgende email adres te gebruiken: s.bakker14@kpnplanet.nl

Wij van bedrijf WEL zijn er ook voor UW welzijn.

*** P R O B E E R G R A T I S E E N L U C H T F I L T E R ***

 

home

terug